اخبار دانشگاهی کشور / ورزش 24 اردیبهشت 1392 - 14 May 2013
چگونه روند پوکی استخوان تسریع می یابد؟
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: روند ایجاد پوکی استخوان مرتبط با وضعیت فیزیولوژیک بدن است اما وضعیت تغذیه فرد نیز بر روند آن تاثیر بسیاری دارد.
لیلا شورورزی افزود: پوکی استخوان یا استئوپروز یک بیماری استخوانی است که با کاهش توده استخوانی و تغییر ساختمان میکروسکوپی نسج استخوان مشخص می شود.
وی اظهار داشت: در حال حاضر بیماری های غیرواگیر مانند سکته های قلبی و مغزی، افزایش فشارخون، دیابت، انواع سرطان ها و بیماری های استخوان در اکثر نقاط جهان رو به گسترش است.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: کلسیم، ویتامین D، پروتئین موجود در غذا و مصرف الکل، سیگار و قهوه از مهمترین عوامل تغذیه ای موثر بر سلامت استخوان است.
شورورزی عنوان کرد: یک لیوان شیر به طور تقریبی دارای ۳۰۰ میلی گرم کلسیم است و اگر یک فرد بزرگسال در روز دو تا سه لیوان شیر دریافت کند نیاز کلسیم وی تامین می شود.
وی خاطرنشان کرد: در میان سبزی ها نیز برگ های تربچه، جعفری، کلم پیچ و گل کلم و انواع مغزها مانند بادام، فندق وکنجد منابع خوب کلسیم هستند.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور با اشاره به منابع خوب ویتامینD، افزود: ماهی آزاد، ماهی تن، انواع تخم پرندگان، جگر گوساله و همچنین قراردادن صورت، بازوها و دست ها به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشید می تواند سبب جذب این ویتامین شود.
شورورزی اظهار داشت: مصرف پروتئین زیاد بدون مصرف مقادیر کافی کلسیم خطر شکستگی استخوان را بالا می برد و همچنین مصرف زیاد پروتئین حیوانی و نمک سبب دفع کلسیم از طریق ادرار می شود.
وی گفت: افرادی که به جای مصرف شیر از نوشابه های کولا استفاده می کنند، فسفر بیشتری نسبت به کلسیم جذب می کنند و در سنین بالا در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می گیرند.
کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور بیان کرد: مصرف الکل، پوکی استخوان را تسریع می کند و به طور مستقیم روی سلول های استخوانی اثر کرده و رشد استخوان جدید را سرکوب می کند.
شورورزی اضافه کرد: کافئین از عمده ترین ترکیبات موجود در قهوه است و تاثیر کمی در جذب کلسیم دارد. مصرف یک فنجان قهوه سبب برهم زدن تعادل سه میلی گرم کلسیم و کاهش جذب آن می شود.