اخبار دانشگاهی کشور / مهندسی کشاورزی 14 خرداد 1393 - 04 June 2014
تأثير پسماند قارچ آسپرژيلوس نيجر بر قابليت هضم يونجه و عملکرد بره هاي پرواري
چکيده : تأثير پسماند قارچ آسپرژيلوس نيجر پس از استحصال اسيد سيتريک بر قابليت هضم يونجه در ساعتهاي مختلف انکوباسيون (24 و 48 ساعت) در شرايط برونتني بر عملکرد برههاي نر پرواري بررسي شد. در آزمايش قابليت هضم، پسماند قارچ معادل پنج، 10، 15 و 20 درصد ماده خشک جايگزين يونجه شد. در آزمايش پروار از تعداد 20 رأس بره نر سنجابي سه ماهه با ميانگين وزن (83/0 ±) 00/20 کيلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفي در دو گروه با 10 تکرار استفاده شد. ميانگين قابليت هضم ماده خشک و ماده آلي يونجه در 24 ساعت اوليه انکوباسيون با زياد کردن مقدار پسماند قارچ افزايش يافت (01/0P<) اما در 48 ساعت پاياني انکوباسيون، تفاوت قابليت هضم معنيدار نبود. تفاوت ميانگين افزايش وزن روزانه، ماده خشک و آلي مصرفي و ضريب تبديل خوراک در برههاي پرواري تغذيه شده با جيره داراي پسماند قارچ معنيدار نبود. نتايج نشان داد که با مصرف پسماند قارچ، ضرايب هضم جيره در محيط شکمبه کمتر ميشود که احتمالاً درنتيجه بهبود عملکرد ميکروبهاي شکمبه ميباشد. اين جايگزيني نه تنها اثر منفي بر عملکرد پرواري برهها نداشت، بلکه منظور کردن آن در جيره غذايي ميتواند از نظر اقتصادي جايگزين مناسبي براي منبع پروتئين و انرژي جيرههاي پروار برههاي نر باشد.
کليدواژگان : اسيد سيتريک؛ خصوصيات لاشه؛ ضريب هضمي خوراک؛ قابليت هضم؛ قارچ آسپرژيلوس نيجر
عليرضا کرمپور؛ فردين هژبري ؛ فرخ کفيل زاده
مجله توليدات دامي، دوره 14 ، شماره 2، پاييز و زمستان 1391