اخبار دانشگاهی کشور / پزشکی سلامت 11 بهمن 1391 - 30 January 2013
Notice: Undefined index: video in /home/unp/domains/unp.ir/public_html/App/Template/home/per_con.html on line 41
ادویه یا سم؟؟
رنگهای مصنوعی
رنگهایی شیمیایی هستند كه به خوراكیها و نوشیدنیها اضافه میشوند. بسیاری از مواد غذایی عمل آوری شده، نوشیدنیها و چاشنیها، حاوی این رنگها هستند.
كماهمیتترین علت بحثبرانگیز بودن رنگهای مصنوعی این است كه دانشمندان احتمال میدهند باعث بیشفعالی كودكان شوند. همچنین این تصور وجود دارد كه رنگ زرد شماره 5 باعث تشدید علائم آسم میشود. این گذشته از تحقیقاتی است كه نشان میدهد برخی از این رنگها باعث بروز سرطان در موشهای آزمایشگاهی میشود. در سال 2007 مطالعهای در كشور انگلستان كه در نشریه لانست منتشر شد نشان داد كه مصرف رنگهای مصنوعی و مواد نگهدارنده در غذا باعث افزایش بیش فعالی در كودكان میشود.
مونو سدیم گلوتامات
ظاهر این ماده شبیه كریستالهای نمك یا شكر است و به خودی خود مزه ندارد اما سایر مزهها را افزایش داده و طعم خوبی بهوجود میآورد. سیب زمینی، سویا و خزهدریایی از موادی هستند كه بهطور طبیعی حاوی گلوتامات هستند. بعضی دانشمندان معتقدند كه گلوتامات پنجمین طعمی است كه علاوه بر شوری، شیرینی، ترشی و تلخی حس میشود.
مونوسدیم گلوتامات بهعنوان افزودنی در بسیاری از خوراكیها استفاده میشود. بسیاری از مردم نسبت به این ماده واكنش بدی نشان میدهند و از آن بهعنوان سندرم رستوران چینی یاد میكنند و مدعیاند بعد از مصرف غذای چینی احساس ناخوشی میكنند. تنها راه چاره آن است كه این افراد از مصرف آن اجتناب كنند. روی برچسب خوراكیها این ماده با همان نام اختصاری یا تحت عنوان پروتئین هیدرولیزشده سویا و یا مخمر اتولیز شده ذكر میشود.
آسپارتام
یك شیرینكننده مصنوعی است و از زمانی كه در سال 1981 به صنایع غذایی راه باز كرده نگرانیهایی را برای سلامت انسان به همراه داشته است. جدیدترین مورد كه باعث نگرانی شده است احتمال بروز سرطان در پی مصرف این ماده است. گزارشهایی وجود دارد كه نشان میدهد آسپارتام باعث تشنج، سردرد، اختلالات خلقی و كاهش عملكرد ذهنی میشود. در مطالعهای كه در سال 2005 انجام شده مواردی از لوسمی و لنفوم (نوعی سرطان خون ) در موشها در پی مصرف این ماده گزارش شده است. حتی در مطالعهای كه در سال 1996 انجام شد افزایش میزان تومور مغزی را در آمریكا به آن نسبت دادند.
مطالعات زیادی روی انسان و موش انجام شده تا تاثیرات احتمالی آسپارتام بررسی شود. عمده این مطالعات نشان میدهد مواردی مثل سردرد، تشنج، مشكلات ذهنی و هیجانی در اثر مصرف آسپارتام رخ نمیدهد حتی اگر دوز آن چندین برابر بالاتراز مصرف معمولی باشد. مطالعات گسترده همه گیر شناسی رابطهای بین این ماده و سرطان نشان نمیدهد.
در یك مطالعه كه روی 500 نفر و با مسئولیت مؤسسه ملی سرطان انجام شد افرادی كه نوشیدنیهای حاوی آسپارتام مصرف میكردند با آنهایی كه مصرف نمیكردند مقایسه شدند. در افرادی كه حتی مقادیر زیادی نوشیدنی حاوی آسپارتام مصرف میكردند خطر لنفوم، لوسمی و تومور مغزی افزایش نیافت. دكتر براكت سخنگوی انجمن تولیدكنندگان خواربار در واشنگتن معتقد است كه سه دهه تحقیقات نشان داده مصرف آسپارتام ایمن است و امروزه در بیش از 100 كشور جهان مصرف آن مورد تایید قرار گرفته است. ضمنا سازمان دارو و غذای آمریكا امنیت آسپارتام را طی دوره 23 ساله، 26 بار تایید كرده كه آخرین آن در سال 2007 بوده است.
بنزوات سدیم
این افزودنی غذایی بهصورت نگهدارنده مصرف میشود و در بسیاری از غذاها و نوشیدنیهای عمل آوری شده بهكار میرود. این شك وجود داشت كه این ماده باعث بیش فعالی در كودكان میشود. ممكن است بنزوات سدیم بهكار رفته در بعضی نوشیدنیها با ویتامین «ث» افزودهشده واكنش نشان دهد و بنزن تولید كند كه یك ماده سرطانزاست.
در سال 2006 و 2007 سازمان دارو و غذای آمریكا نمونههایی را از تقریبا 200 نوشیدنی كه در فروشگاههای مختلف وجود داشته و حاوی این ماده و ویتامین ث بودند مورد بررسی قرار داد. 4 نوشیدنی حاوی مقادیری بنزن ورای استانداردهای مربوطه بودند كه بعدها اصلاح شدند. این ماده روی برچسب مواد خوراكی تحت همین نام قید میشود.
نیترات سدیم
این ماده افزودنی در گوشت بهكار میرود و در سوسیس و گوشتهای كنسروی مصرف دارد. این تئوری وجود دارد كه نیترات سدیم اگر زیاده از حد مصرف شود باعث سرطان معده میشود. شواهدی وجود دارد كه نشان میدهد این ماده عامل موارد بسیاری از سرطانهای معده بوده است.
از بعد از حدود سال 1930 در كشور آمریكا مردم مصرف گوشت تازه را افزایش و مصرف گوشتهای عمل آوری شده را كاهش دادند. ضمنا تولیدكنندگان صنایع غذایی مصرف آن را در فرآوردههای گوشتی كمتر كردند. بعد از این اقدامات مرگ و میر ناشی از سرطان معده بهطور چشمگیری كاهش یافت. البته هنوز در مورد مصرف این ماده جای سؤال و بحث بسیار است. نیترات سدیم تحت همین نام روی برچسب غذایی قید میشود.
Notice: Undefined index: video in /home/unp/domains/unp.ir/public_html/App/Template/home/per_con.html on line 44