پرتال دانشگاهی کشور پرتال دانشگاهی کشور
University Portal of Iran




کلمات مرتبط

    نتایج کارشناسی ارشد 1402 نتایج ارشد 1402 دفترچه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد امریه سربازی استخدام تامین اجتماعی استخدام شرکت نفت استخدام آموزش و پرورش استخدام بانک پذیرش بدون کنکور منابع کارشناسی ارشد منابع دکتری استخدام شهرداری آگهی استخدام پليس استخدام نیروی انتظامی لیست همایش های بین المللی لیست سمینار لیست کنفرانس سالن همایش مقاله ISI دانشگاه پيام نور استخدام بانک پاسارگاد سازمان سما استخدام بانک شهر استخدام بانک گردشگری آگهی استخدام بانک صادرات استخدام بانک پارسیان پودمانی علمی کاربردی 1402 استخدام دولتی استخدام استانداری استخدام آتش نشانی استخدام وزارت نيرو استخدام ديپلم استخدام برنامه نویس استخدام حسابدار نمونه سئوالات کارشناسی ارشد نمونه سئوالات دکتری ارزشیابی مدرک دانشگاه پیام نور فراگير دانشپذير مدرک دیپلم مدرک کارشناسی انتخاب رشته کنکور سراسری 1402 عدح.هق daneshgah پردیس دانشگاهی شهریه دانشگاهها آگهی استخدام تهران azad karshenasi arshad kardani peyvasteh azmoon konkoor mba مجازی mba یکساله مدرک mba
 اخبار دانشگاهی کشور / اخلاق          10 اردیبهشت 1392 - 30 April 2013


وَسوَسه و وسواس

 

 

 

وسوسه در لغت به معناي شك، بدگماني و پچ پچ مي‌باشد. وَسواس، صدا و آوازي است كه از زيور آلات و يا ني شنيده مي‌شود و به شيطان و هر سخن وسوسه آميزي هم وسوسه گفته می­شود.

 

 

وسواس با خود سخن گفتن و فكر كردن است، كسي كه وسوسه بر او غالب و مسلط شده باشد مُوسْوِس گفته مي‌شود.[1]

 

 

مرحوم كاشف الغطاء در تعريف وسواس مي‌نويسد:

 

 

«وسواس كه در سوره ناس از آن به خداوند پناه برده مي‌شود، حالتي است كه مانع از اطمينان و ثبات آدمي مي‌شود و حالاتي هم چون ديوانگان بر او عارض مي‌شود. سرچشمۀ وسواس خيال و نگراني فكري است به طوري كه آدمي در عين سلامتي خود را مريض مي‌بيند و كارهاي صحيح را باطل و غلط پنداشته و هر چيز طاهر و پاكي را نجس و هر حلال را حرام مي‌پندارد، وسواس بيماري عجيبي است كه به ديوانگي منجر مي‌شود چنين شخصي اراده و نيّت بر عمل خاصي نخواهد داشت و تكرار در عبادات و معاملاتش دليل استوار نبودن اراده و نيت اوست[2]»

 

 

وسواس نوعي بيماري رواني مذهبي است كه از نظر خداوند نكوهيده اما در نظر خود شخص، پسنديده جلوه مي‌كند، وسواس گاهي در نيت، گاه در مخارج حروف و گاه در صحت وضو و غسل و گاه در عدد ركعات نماز و گاه در طهارت و نجاست و... ظهور مي‌كند.

 

 

در آموزه‌هاي اسلام، وسواس نشانۀ نفوذ شيطان بر قلب انسان است و لذا تأكيد شده كه به آن بي‌اعتنائي ‌شود.

 

 

 

نشانه‌هاي وسواس
1- اجتناب شخص وسواسي از ديگران به بهانه ناپاكي آنان
2- ترديد زياد در تمام امور
3-شك بسيار در صحت عبادات و ديگر حوادث
4-نگراني بيهوده دربارۀ پاكيزگي و آلودگي لباس
5-لجاجب و عناد در كارها

وسواس و حكم شرعي

 

 

مرحوم يزدي در عروة الوثقي مي‌نويسد: وسواسي كه قطع و يقين در شستن برايش بدست نمي‌آيد، بايد به مردم عادي بنگرد و همان اعمالي كه آنان در شستو و طهارت انجام مي‌دهند، انجام دهد.

 

 

ابن طاووس در اقبال روايت كرده كه براي دفع وسوسه، آدمي بايد پيش از هر كاري كه در آن دچار وسواس می­شود با خواندن دعائي به درگاه خداوند پناه ببرد:

 

«اعوذ بالله القويّ و اعوذ بمحمدٍ الرضيّ من شر كلّ شيطان غَوّي»[3]

 

 

عبدالله بن سنان مي‌گويد در حضور امام صادق (ع) در مورد مردي كه مبتلا به وسواس در وضو و نماز بود گفتم وي مرد عاقلي است. آن حضرت فرمود:

 

 

او چه عقلي دارد و چگونه عاقل است؟! در حالي كه در وسوسه‌هايش از شيطان فرمان‌برداري مي‌نمايد. گفتم: چگونه از شيطان پيروي مي‌كند؟ آن حضرت فرمود: از خودش بپرس انگيزه اين وسوسه‌ها از كجا و از كيست، بي‌شك خواهد گفت از كار شيطان است.[4]

 

 

 

 



[1] . لسان العرب، ج 6، ص 254.

 

 

[2] . كشف الغطاء، مقصد 11، ص 64.

 

 

[3] . الغايه القصوي، ج 1، ص 225.

 

 

[4] . وسائل، ج 1، ص 46، ح 1.


منبع : پژوهه

خبرنامه - شبکه های اجتماعی